Vulkanische wijn duikt steeds vaker op in wijnwinkels en op menukaarten. Het klinkt spannend en exotisch, maar is dat eigenlijk wel zo? Volgens experts is het meer dan een slimme marketingtruc. Sinds kort bestaat er zelfs een internationaal keurmerk, ontwikkeld door de Franse organisatie VINORA, dat streng onderzoekt of wijnstokken écht op vulkanische bodems groeien. Die bodems zouden zorgen voor wijnen met frisse zuren, minerale tonen en een opvallende ziltigheid. Denk aan gebieden als Sicilië’s Etna, de Canarische eilanden of Lake County in Californië. Toch is het verhaal niet alleen rooskleurig. Boeren op Santorini zien hun opbrengsten instorten door de arme, droge gronden, terwijl andere wijnmakers zuchten onder de arbeidsintensieve teelt. Critici waarschuwen bovendien dat “vulkanisch” soms te makkelijk wordt gebruikt. Niet elk glas uit lavagrond is automatisch beter. Het succes van deze wijnen zit dus deels in de fles, maar minstens zozeer in het verhaal eromheen.
Laatste nieuws
-
Is vulkanische wijn echt zo bijzonder? | 02 sep 2025
-
Château Lafleur verlaat Bordeaux-appellatie | 01 sep 2025
-
Leesvoer met een wijnkaart | 29 aug 2025
-
Münchense gin wordt protestmiddel tegen strenge wet | 28 aug 2025
-
Zwolle heeft primeur met eerste Portwijnfestival in Nederland | 27 aug 2025
-
Ierse brouwers dreigen kopje-onder te gaan door torenhoge kosten | 26 aug 2025
-
Sainte-Victoire erkend als cru binnen Côtes de Provence | 25 aug 2025