ITALIË – De Italiaanse wijn Barbera d’Asti is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. De universiteit van Torino bestudeert samen met het consortium het grondgebied van deze beroemde DOCG uit de Piemonte. Barbera d’Asti 2.0 noemen ze het project. De in de bergen gelegen denominazione ligt in twee provincies: Asti en Alessandria. Het wijnbouwgebied bestrijkt zo’n 5.300 hectare en is verdeeld over 167 gemeenten. Wijnbouwdeskundigen zullen zich de komende periode buigen over kenmerken van de diverse terroirs en de relatie met de wijnen die hier uit voortkomen. Hiervoor pluizen zij de bodem, de druif en de wijn helemaal uit. Een monsterklus, beamen de deelnemers, maar belangrijk om de Barbera d’Asti helemaal te kunnen doorgronden en de kwaliteit met die verworven kennis naar een nóg hoger niveau te brengen.
Laatste nieuws
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
-
Britse vodka van aardappel tot terroir | 03 jul 2025