JAPAN – Terwijl de verkoop in eigen land afneemt, doen de Japanse sakebrouwerijen goede zaken over de grens. De export steeg vorig jaar met 19% wederom naar een nieuw record: 234,8 hectoliter. De buitenlandse handel zit al zestien jaar in de lift. Jaar na jaar wordt het oude record verbroken, wat voor een groot deel zou komen door het groeiend aantal Japanse restaurants in het buitenland. Grootste liefhebbers van de rijstewijn blijken de Amerikanen; zij nemen ongeveer een kwart van het totaal af. Op nr. 2, 3 en 4 staan Zuid-Korea, China en Taiwan. In Japan zelf is de consumptie flink gedaald en zit, volgens de krant The Japan News, op nog maar een derde van wat het ooit was. Als gevolg daarvan zoeken de brouwerijen hun heil over de grens. Met succes dus.
Laatste nieuws
-
Robbie Williams zet zijn naam onder nuchtere revolutie | 19 aug 2025
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025
-
Wereldse whisky verrast: India, Taiwan en Australië stelen de show | 11 aug 2025
Simon Hofstra
Premium sake maakt al jaren een groei door, het is de gewone sake waar steeds minder vraag naar is.
Slijtersvakblad
Bedankt voor uw aanvulling! De afname komt vooral door de groeiende voorkeur voor andere dranken in Japan en dalende alcoholconsumptie in het algemeen.