JAPAN – Terwijl de verkoop in eigen land afneemt, doen de Japanse sakebrouwerijen goede zaken over de grens. De export steeg vorig jaar met 19% wederom naar een nieuw record: 234,8 hectoliter. De buitenlandse handel zit al zestien jaar in de lift. Jaar na jaar wordt het oude record verbroken, wat voor een groot deel zou komen door het groeiend aantal Japanse restaurants in het buitenland. Grootste liefhebbers van de rijstewijn blijken de Amerikanen; zij nemen ongeveer een kwart van het totaal af. Op nr. 2, 3 en 4 staan Zuid-Korea, China en Taiwan. In Japan zelf is de consumptie flink gedaald en zit, volgens de krant The Japan News, op nog maar een derde van wat het ooit was. Als gevolg daarvan zoeken de brouwerijen hun heil over de grens. Met succes dus.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025
Simon Hofstra
Premium sake maakt al jaren een groei door, het is de gewone sake waar steeds minder vraag naar is.
Slijtersvakblad
Bedankt voor uw aanvulling! De afname komt vooral door de groeiende voorkeur voor andere dranken in Japan en dalende alcoholconsumptie in het algemeen.