Er wordt minder wijn gedronken. En dan vooral minder rode wijn. De daling van de wijnconsumptie in Europa zet zich voort. Een groter gezondheidsbewustzijn en verschillende – lees veranderende – voorkeuren van jongeren en concurrentie van andere dranken, zijn hierbij de grootste oorzaken. Een en ander zal wel wat worden gecompenseerd door de grotere vraag naar alcoholvrije, alcoholarme, witte, rosé en mousserende wijnen. Aldus een rapport van de Landbouwcommissie van de Europese Unie, gepubliceerd op 7 december 2023 onder de naam ‘EU Agricultural Autlook 2023-2035’. Al met al zijn de verwachtingen dat tot 2025 het verbruik toch met 1% per jaar zal dalen. Nu is de gemiddelde wijnconsumptie per persoon in Europa 22,4 liter, zodat in 2035 deze gedaald zal zijn tot rond de 20 liter. Het rapport gaat er van uit dat als er minder vraag naar wijn is binnen Europa (in 2018 werd ongeveer 82% van de EU-wijn ook binnen Europa genuttigd), ook de wijnproductie in Europa uiteindelijk af zal nemen met zo’n 0,6% per jaar tot 145 miljoen hectoliter in 2035.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025