Hoe kun je een bier produceren dat, naast dat het lekker is, ook nog eens goed is voor je gezondheid? Nou, dat zou zo maar eens kunnen door het gebruik van gefermenteerde granen. Een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Fermentation heeft namelijk aangetoond dat als je de blauwe maiskorrels fermenteert met de schimmel Rhizopus oryzae (die ook veel op planten en dieren wordt aangetroffen) het antioxidantgehalte aanzienlijk verhoogt. En die antioxidanten zijn, zo weten we, hartstikke gezond, want die vangen agressieve stoffen in je lichaam die schade aan weefsel en cellen kunnen aanbrengen. Een paar extra van die antioxidanten zijn dus meer dan welkom. Als je dus granen zou voorbehandelen voordat je er mee gaat brouwen, zou dat wellicht kunnen betekenen dat je straks een bier produceert met een reële gezondheidswaarde. De zogenaamde vaste toestandfermentatie ……………..
Benieuwd naar de rest van het artikel? U vindt het in editie 2 van ons vakblad.