De verwachtingen zijn dit jaar voorzichtig en vooral aan de lage kant. Het ruimen van wijngaarden, vorst in het voorjaar, schimmel en valse meeldauw spelen een behoorlijke rol dit jaar bij de druivenoogst voor de Fransen. Tussen de 40 en 43 miljoen hectoliter, dat voorspelt Agreste en dat zou een daling betekenen van tussen de 13 en 16% ten opzichte van het vorige jaar en van 3 tot 10% ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vijf jaar. En natuurlijk verschilt het van regio tot regio.
In de Champagne drukken voorjaarsvorst en hagel het productiepotentieel. Maar ook valse meeldauw, bevorderd door de vele regen en coulure (het resultaat van een bloei in koude, natte omstandigheden) zijn behoorlijke spelbrekers en men verwacht een lagere productie dan in 2023. Een en ander geldt ook voor de Bourgogne, Beaujolais, Elzas, Savoie en Jura. In het zuidwesten speelt er weer een ander probleem, namelijk die van gebrek aan water in de Aude en Pyrenees Orientales en weer een teveel aan water in de Gard. In de Provence kan een late voorjaarsvorst en valse meeldauw behoorlijk wat roet in het eten gooien.