Uit recente cijfers blijkt dat alcoholgebruik een grote rol speelt in het verkeer in België: één op de tien ongevallen wordt veroorzaakt door dronken bestuurders. VIAS, het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, benadrukt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Ondanks talrijke sensibiliseringscampagnes en strengere controles blijft alcohol een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen, naast te snel rijden en afleiding door telefoongebruik.
Opvallend is dat acht op de tien betrokken bestuurders bij deze ongevallen een alcoholpromillage van meer dan 1 g/l hadden, en meer dan de helft zelfs boven 1,5 g/l. Het hoogste promillage van de afgelopen tien jaar was maar liefst 5,18 g/l in Vlaams-Brabant, wat levensgevaarlijk is.
In vergelijking met Nederland is het probleem in België ernstiger. In Nederland worden strenge maatregelen genomen tegen dronken rijden, zoals langdurige rijverboden en de verplichte installatie van alcoholsloten. VIAS pleit ervoor dat België vergelijkbare maatregelen invoert om het aantal ongevallen door alcohol verder te verminderen en levens te redden.