GROOT-BRITTANNIË – Ooit was het ondenkbaar: een gerenommeerd château dat vanuit de Champagne de oversteek maakt naar Engeland, om daar mousserende wijn te gaan maken. Zo zoetjesaan gebeurt het echter steeds vaker. Taittinger had in 2015 de primeur met de aankoop van grond in graafschap Kent, onder de rook van Londen. Maar Vranken-Pommery Monopole, die enkele maanden later een deal sloot met wijnbedrijf Hattingley Valley, is nu de eerste die haar Britse bruiswijn klaar heeft. De wijngroep mocht de Louis Pommery natuurlijk geen champagne noemen en daarom is hij geïntroduceerd als England Brut, naast de al bestaande California Brut. De fizz is alleen online te koop, voor 30 pond (34 euro). Het Zuid-Engelse terroir bevalt de Fransen kennelijk goed, want Pommery maakte ook bekend dat het nog dit jaar een nieuwe wijngaard zal planten in Hampshire. Deze wordt 32 hectare groot en bevat pinot noir, pinot meunier en chardonnay. De fizz-industrie groeit snel in Groot-Brittannië; door het veranderende klimaat en de stijgende consumentenvraag zien wijnbouwers uit binnen- en buitenland steeds meer mogelijkheden. Bovendien is de grond hier, in tegenstelling tot de Champagne, nog betaalbaar.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025