ZUID-AFRIKA – De Zuid-Afrikaanse drankenbranche gaat zwaar gebukt onder de coronacrisis. Het ingestorte toerisme, het tijdelijke verbod op de wijnexport, de strenge lockdown en het nu opnieuw geldende verbod op de verkoop van alcohol missen hun uitwerking niet. Als een van de weinige landen ter wereld koos Zuid-Afrika voor een drooglegging. Die werd begin juni even opgeheven, maar werd zes weken later weer van kracht. Daarnaast geldt er een avondklok. De restaurants mogen dan weer met beperkte capaciteit open zijn, met deze maatregelen valt er niet zo heel veel te serveren. Vorige week gingen medewerkers in onder meer Johannesburg en Kaapstad de straat op om te protesteren. Tafels en stoelen werden op straat gezet om de leuze #JobsSavesLives kracht bij te zetten. De industrie heeft de regering opgeroepen de regels te versoepelen en in elk geval alcoholconsumptie toe te staan in restaurants. Daarnaast vraagt de wijnsector de consument om support. ‘Koop en drink Zuid-Afrikaanse wijn!’ is de boodschap. Een Britse supermarktketen heeft hier in elk geval gehoor aangeven door haar assortiment wijnen in de spreekwoordelijke etalage te zetten. En de wijnmaker, die heeft maar één hoop: dat goed voorbeeld goed doet volgen.
Laatste nieuws
-
Nieuwe wind bij Ardbeg | 21 nov 2025
-
Heineken verlengt samenwerking met Formule 1 | 20 nov 2025
-
Drie keer raak bij de Dutch Whisky Awards | 19 nov 2025
-
Knallende kurken bij Bollinger | 19 nov 2025
-
Rutte zet kleine brouwers in het zonnetje | 18 nov 2025
-
Veranderen slimme tractoren het leven in de wijngaard? | 17 nov 2025
-
Overleven met wijn | 14 nov 2025
