IERLAND – Het goedkeuren van de GI-status (Geografische Indicatie) door de Europese Commissie aan Irish Whiskey moet een einde maken aan het groeiend aanbod van nepwhiskey’s op de markt. Dat hoopt de Irish Whiskey Association, die vorige week verblijd werd met het nieuws dat de goedkeuring er na jaren van inspanning is gekomen. Een speciale verordening uit 2008 bepaalde dat alle lidstaten een uitgebreid technisch dossier moesten overleggen voor elk product met een geografische aanduiding. Het betekent dat Irish Whiskey, malt, blended, grain en pot still nu allemaal tot in de puntjes zijn gedefinieerd, inclusief hun productieproces. De vraag naar Ierse Whiskey groeit snel; vorig jaar werden wereldwijd voor het eerst meer dan 10 miljoen dozen verkocht. Helaas zag de brancheorganisatie met die groeiende populariteit ook het aantal meldingen van nagemaakte whiskey’s stijgen. Bescherming door de EU is een belangrijk middel in de strijd tegen deze oplichtingspraktijken. Ook voor Irish Cream en het distillaat Poitin is de GI goedgekeurd.
Laatste nieuws
-
Kylie Minogue verrast met nieuwe rosé door wijnblunder | 08 okt 2025
-
Veiling vol topwhisky’s zet kansarme jongeren in hun kracht | 07 okt 2025
-
Druivendieven slaan toe in Duitse wijngaard | 06 okt 2025
-
Amerikaanse shutdown legt spirits-sector lam | 06 okt 2025
-
Japanse bierbrouwer getroffen door cyberaanval | 03 okt 2025
-
Eerste vrouwelijke Mondavi aan het roer in Napa Valley | 03 okt 2025
-
Oudste zoon Beckham teruggefloten | 02 okt 2025