IERLAND – Het goedkeuren van de GI-status (Geografische Indicatie) door de Europese Commissie aan Irish Whiskey moet een einde maken aan het groeiend aanbod van nepwhiskey’s op de markt. Dat hoopt de Irish Whiskey Association, die vorige week verblijd werd met het nieuws dat de goedkeuring er na jaren van inspanning is gekomen. Een speciale verordening uit 2008 bepaalde dat alle lidstaten een uitgebreid technisch dossier moesten overleggen voor elk product met een geografische aanduiding. Het betekent dat Irish Whiskey, malt, blended, grain en pot still nu allemaal tot in de puntjes zijn gedefinieerd, inclusief hun productieproces. De vraag naar Ierse Whiskey groeit snel; vorig jaar werden wereldwijd voor het eerst meer dan 10 miljoen dozen verkocht. Helaas zag de brancheorganisatie met die groeiende populariteit ook het aantal meldingen van nagemaakte whiskey’s stijgen. Bescherming door de EU is een belangrijk middel in de strijd tegen deze oplichtingspraktijken. Ook voor Irish Cream en het distillaat Poitin is de GI goedgekeurd.
Laatste nieuws
-
Nieuwe wind bij Ardbeg | 21 nov 2025
-
Heineken verlengt samenwerking met Formule 1 | 20 nov 2025
-
Drie keer raak bij de Dutch Whisky Awards | 19 nov 2025
-
Knallende kurken bij Bollinger | 19 nov 2025
-
Rutte zet kleine brouwers in het zonnetje | 18 nov 2025
-
Veranderen slimme tractoren het leven in de wijngaard? | 17 nov 2025
-
Overleven met wijn | 14 nov 2025
