ITALIË – De Italiaanse wijn Barbera d’Asti is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. De universiteit van Torino bestudeert samen met het consortium het grondgebied van deze beroemde DOCG uit de Piemonte. Barbera d’Asti 2.0 noemen ze het project. De in de bergen gelegen denominazione ligt in twee provincies: Asti en Alessandria. Het wijnbouwgebied bestrijkt zo’n 5.300 hectare en is verdeeld over 167 gemeenten. Wijnbouwdeskundigen zullen zich de komende periode buigen over kenmerken van de diverse terroirs en de relatie met de wijnen die hier uit voortkomen. Hiervoor pluizen zij de bodem, de druif en de wijn helemaal uit. Een monsterklus, beamen de deelnemers, maar belangrijk om de Barbera d’Asti helemaal te kunnen doorgronden en de kwaliteit met die verworven kennis naar een nóg hoger niveau te brengen.
Laatste nieuws
-
Laatste kans om in te schrijven voor de V d’Or Awards 2026 | 16 sep 2025
-
Een glas wijn of bier is niet alleen maar slecht | 15 sep 2025
-
Huub van Doorne neemt na twintig jaar afscheid als CEO van Lucas Bols | 12 sep 2025
-
Recordregen aan gouden medailles bij Wijnkeuring 2025 | 11 sep 2025
-
Snellere controles in zicht, maar handbagagewijn moet nog even wachten | 10 sep 2025
-
Cider terug van weggeweest? | 09 sep 2025
-
Oudste whisky van India | 08 sep 2025