ITALIË – Als er één begint te waggelen, volgt de rest vanzelf. Voor een rustgevend sfeertje hoeven ze het niet te doen. Gezamenlijk produceren de dames behoorlijk wat decibellen. Maar het is ook wel knus. En zeker nuttig. Een biologische wijnmakerij in de Italiaanse gemeente Montefalco (Perugia) zet ganzen in als onkruidbestrijders. Vierhonderd stuks maar liefst, die elke ochtend en avond tussen de wijnranken worden losgelaten. Het alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen was een idee van professor Cesare Castellini, werkzaam bij de plaatselijke universiteit. Samen met het Ministerie van Landbouw kwam het tot een meerjarig project. Bijkomende effecten, aldus de familie Di Filippo, is dat de gans-methode ook behoorlijk wat brandstof bespaart -tractoren en maaimachines zijn niet meer nodig- en bijdraagt aan de bemesting van het domein.
Laatste nieuws
-
Laatste kans om in te schrijven voor de V d’Or Awards 2026 | 16 sep 2025
-
Een glas wijn of bier is niet alleen maar slecht | 15 sep 2025
-
Huub van Doorne neemt na twintig jaar afscheid als CEO van Lucas Bols | 12 sep 2025
-
Recordregen aan gouden medailles bij Wijnkeuring 2025 | 11 sep 2025
-
Snellere controles in zicht, maar handbagagewijn moet nog even wachten | 10 sep 2025
-
Cider terug van weggeweest? | 09 sep 2025
-
Oudste whisky van India | 08 sep 2025