NOORD-SCHARWOUDE – Juichende berichten waren er in september al, maar nu is het ook echt officieel: 2016 was een goed wijnjaar voor de Nederlandse wijngaarden. Zowel de productie als de kwaliteit van de wijn is gestegen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een rapport aan de Europese Commissie. Nederland telt volgens het RVO 134 commerciële wijngaarden, samen goed voor circa 240 hectare aan wijnplantages. Mede dankzij een mooie nazomer steeg de productie vorig jaar met 11%, van 7.545 hectoliter naar 8.374 hectoliter. Van die opbrengst kon 1,1 miljoen flessen wijn worden gemaakt. Witte druivenrassen gedijen het beste in ons klimaat, maar het aandeel rood blijkt iets toegenomen. Ruim driekwart van de geproduceerde wijnen hebben de kwalificatie Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en behoren dus tot de categorie kwaliteitswijn. Om hiervoor in aanmerking te komen moet in elk geval 85% van de druiven geteeld zijn in de provincie die op het etiket staat vermeld. Net als in andere cool-climate landen wordt de kwaliteit van de Nederlandse wijnen steeds beter, wat zich ook vertaald in een betere waardering op internationale keuringen.
Laatste nieuws
-
Laatste kans om in te schrijven voor de V d’Or Awards 2026 | 16 sep 2025
-
Een glas wijn of bier is niet alleen maar slecht | 15 sep 2025
-
Huub van Doorne neemt na twintig jaar afscheid als CEO van Lucas Bols | 12 sep 2025
-
Recordregen aan gouden medailles bij Wijnkeuring 2025 | 11 sep 2025
-
Snellere controles in zicht, maar handbagagewijn moet nog even wachten | 10 sep 2025
-
Cider terug van weggeweest? | 09 sep 2025
-
Oudste whisky van India | 08 sep 2025