AUSTRALIË – Er komt een diepgaand onderzoek naar het effect van terroir op Australië’s belangrijkste en oudste druif: de shiraz. Wijnmakers en de overheid hebben daar een gezamenlijk bedrag van 5,3 miljoen dollar (3,75 miljoen euro) voor over. Afgelopen jaar groeide de export met 11%, waarbij vooral de voorkeur voor premium-wijnen opviel. Om de buitenlandse vraag naar duurdere shiraz’ verder op te stuwen, is meer internationale erkenning nodig, bedachten de Aussies. Dat het land over unieke terroirs beschikt, waarbij onder meer de lokale verschillen in klimaat en bodemsamenstelling voor zeer veel diversiteit in wijnen zorgen, is bekend. Het nieuwe onderzoek moet duidelijk maken hoe deze omstandigheden zich vertalen naar veranderingen in de wijngaard en, nog specifieker, de structuur van de druif. Met deze kennis is beter te snappen hoe de kwaliteit van de terroir precies tot uitdrukking komt in de Australische wijnen. Daar kunnen de wijnmakers dan weer hun voordeel mee doen. De focus in het onderzoek komt te liggen op de shiraz, dat een kwart van alle wijngaarden in het land bestrijkt.
Laatste nieuws
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
-
Britse vodka van aardappel tot terroir | 03 jul 2025