Australische wijnbouwers zijn verheugd. Zij kunnen nog steeds hun eigen prosecco blijven produceren, ondanks de aanhoudende protesten vanuit Italië, waar de naam prosecco als sinds 2009 een herkomstbenaming is geworden met een DOC(G)-status. Want ook nu weer zijn de onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en Australië (in Osaka) gestrand en is er nog altijd geen handelsverdrag gesloten. De EU strijdt al meer dan tien jaar om de naam prosecco te claimen als geografische aanduiding op de mondiale markten, waaronder dus ook Australië. En ook nu weer is het niet tot een overeenstemming gekomen. Een en ander houdt in dat de Australiërs de productie van de populaire bubbel onder de naam prosecco onverdroten voort kunnen zetten. Voor Katherine Brown, wijnmaker in Australië en één van de belangrijke figuren achter de #SaveAussieProsecco-campagne, voelt het als een overwinning, zo meldt het Australische Drinks Trade. Prosecco is voor de Australiërs slechts de naam van een druif en dus, zo luidt hun motivering, kan deze gewoon op het etiket kunnen worden gezet. Net zoals een merlot, cabernet sauvignon of chardonnay. En aldus geschiedt.
De Italianen zelf spreken overigens niet over de druif prosecco, maar over de glera. Dé druif waarmee hun prosecco wordt gemaakt.