BRUSSEL – Ze vragen niet zelf om steun, maar willen liever dat de horecasector geholpen wordt om er weer bovenop te komen. Want als de Europese burgers weer gewoon hun biertje kunnen bestellen in de kroeg of het restaurant, werkt dat ook door in andere sectoren zoals de bierbranche. Brancheorganisatie The Brewers of Europe doet daarom een oproep aan de landelijke overheden om de horeca nu niet in de steek te laten. In het nieuwste rapport van The Brewers is te zien wat de lockdowns voor effect hebben op de bierproductie, de consumptie, de export, de verhouding tussen on- en offtrade en de groei van de biersector. In grote delen van Europa waren de horeca-etablissementen vanaf half maart 2020 zo’n twee maanden dicht. Ook van oktober 2020 tot april 2021 was dat het geval. Het resultaat? 40% minder bieromzet in de on-trade. De dalende verkoop vertaalt zich ook naar de brouwactiviteiten. De productie nam in alle landen af. Openden tussen 2014 en 1019 nog jaarlijks duizend nieuwe brouwerijen de deuren, in 2020 was dat nog geen kwart van dat aantal. Enkele uitzonderingen daargelaten, daalde ook de consumptie aanzienlijk. Terwijl er de jaren daarvoor alleen maar sprake was van groei, keken de brouwerijen in 2020 plots tegen een omzetdaling van 8% aan. Met lede ogen ziet de brancheorganisatie hoe de verschillende landen bijna twee jaar later nog steeds worstelen met het virus. Maar met de juiste steun kan de sector er weer bovenop komen, zo stellen The Brewers. Geef de horeca een flinke impuls, dan zal dat doorwerken in de brouwmarkt. Zo kunnen ze samen de economie en werkgelegenheid weer laten groeien, terwijl de overheid er met meer accijnsopbrengsten ook nog iets voor terugkrijgt.
Laatste nieuws
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
-
Britse vodka van aardappel tot terroir | 03 jul 2025