Achteloos een product uit het schap trekken en in je mandje leggen; je zou het in deze tijd bijna niet meer durven. De consument staat voor tal van keuzes en dan hebben we het niet alleen over merk en prijs. Het is nog niet zover dat we ons bij de kassa moeten verantwoorden, maar er wordt ons wel steeds meer gevraagd om bewust te kiezen. Ga je voor biologisch, biodynamisch, vegan of fair trade? Kijk je wel kritisch naar de hoeveelheid en het soort verpakkingsmateriaal? En nu we toch bezig zijn: hoe ben je eigenlijk in deze winkel beland? Pakte je automatisch de auto voor die ene boodschap, of deed je iets meer moeite voor de fiets. Het zijn vragen die in het hoofd van de moderne consument (zouden moeten) rondspoken en waar u als aanbieder een rol in te vervullen heeft. Met uw aanbod, uw presentatie in de winkel en uw communicatie helpt u de klant verder op weg.
In Scandinavië zijn de slijterijen al heel ver. De Zweedse, Finse, Noorse en IJslandse drankenwinkels, eigendom van de staat, hebben de handen ineen geslagen om hun CO2-uitstoot te halveren. Bij het bepalen welke alcoholische dranken hier in de schappen komen te liggen, nemen zij aspecten als verantwoorde teelt, duurzame productie en milieuvriendelijke verpakking mee. Maar ook de manier van distributie is een speerpunt, net als het energieverbruik in de slijterijen, en zelfs de reis die de klant aflegt naar de zogeheten Systembolagets (Zweden), Alko’s (Finland), Vinmonopolets (Noorwegen) en Vínbúðin (IJsland). Van druif tot glas dus.
Doelen vastleggen geeft resultaat
Het hoge noorden ziet zichzelf graag als voorloper in het klimaatdebat en dan vooral in het niet alleen praten en zeggen, maar ook doen. Geen wonder dat Europa deze landen in diverse sectoren graag als voorbeeld neemt. Des te belangrijker is het om dit soort doelen officieel vast te leggen, stelt de baas van Systembolaget, Ann Carlsson Meyer. Want alleen dan committeer je jezelf aan het behalen van resultaat. Zo is inmiddels al een kwart van alle wijnen die daar in de winkels worden verkocht biologisch. Met duurzame verpakkingen zit het aanbod op een aandeel van bijna 20%. De winkels zullen bij de inkoop nog meer gaan letten op duurzaamheidscertificaten, recyclebaarheid, energiezuinig transport en onnodige verpakkingen.
Een groenere wereld
Natuurlijk zet een collectief meer zoden aan de dijk, maar ook als individuele slijter kunt u laten zien dat bewuste consumptie vandaag de dag verder gaat dan alleen stilstaan bij het alcoholgebruik. Wilt u het Scandinavische voorbeeld volgen? Maak dan… Lees het hele artikel in Drinks Slijtersvakblad nr. 6
Laatste nieuws
-
Duitse brouwers haken af | 20 mrt 2023
-
Weer een superster op Duitse vakbeurs | 17 mrt 2023
-
Britse minister kondigt accijnsverhoging aan | 16 mrt 2023
-
Groen licht overname Distell door Heineken | 15 mrt 2023
-
MWX in de spotlights van Studio 21 | 13 mrt 2023
-
Paniek bij Californische wijnindustrie | 13 mrt 2023
-
Noorden Italië heeft weer last van grote droogte | 10 mrt 2023