Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) waardeert de focus van het kabinet op armoedebestrijding en het verbeteren van de koopkracht van Nederlandse huishoudens. Wel pleit het voor meer structurele lastenverlagingen om de koopkracht blijvend te verbeteren. De €2 miljard die het demissionaire kabinet vrijmaakt voor armoedebestrijding is een noodzakelijke en welkome stap. Maar verder zou de btw voor voedsel structureel moeten worden verlaagd, te beginnen met producten binnen de schijf van vijf en duurzaam voedsel met een Topkeurmerk.
Het CBL juicht het kabinetsplan toe om de arbeidskorting met 115 euro te verhogen. Werken gaat meer lonen. Werknemers zullen meer geld overhouden, hetgeen de koopkracht ten goede komt, maar ook de ondernemers in verband met personeelswerving en –behoud.
Het CBL onderschrijft verder de uitspraak van de Koning in de Troonrede dat ‘verdienen voor verdelen komt’ en ziet dit als een stevige basis voor gesprekken over noodzakelijke transities in energie, klimaat en landbouw. Het doet verder een dringende oproep aan de overheden om belemmeringen in vergunningverlening aan te pakken die duurzame ontwikkeling in de voedselketen verhinderen. Ondernemers lopen tegen netcongestie aan bij de uitbreiding van duurzame energie en investeringen voor dierenwelzijn lijken te stranden door bureaucratische belemmeringen. Het CBL roept het kabinet op tot daadkracht op deze thema’s om verbetering niet tot stilstand te laten vallen.