Maar dat wisten we al! Een grote Zuid-Koreaanse studie werpt nieuw licht op de relatie tussen alcohol en Parkinson. Onder ruim 32.000 patiënten bleek dat matig alcoholgebruik samenhangt met een lager sterfterisico. Matige drinkers hadden zelfs 31% minder kans om te overlijden in de onderzochte periode dan geheelonthouders. Ook lichte drinkers deden het beter, terwijl juist voormalige drinkers het slechtst scoorden. Onderzoekers spreken hier van het “sick-quitter”-effect: mensen die stoppen vanwege gezondheidsproblemen blijken gemiddeld kwetsbaarder. De resultaten sluiten aan bij eerdere observaties dat bier en rode wijn stoffen bevatten die mogelijk ontstekingsremmend werken en de hersenen beschermen. Polyfenolen, niacine en resveratrol worden genoemd als mogelijke verklaringen. Hoewel niet alle wetenschappers overtuigd zijn en de zelfrapportage van alcoholinname beperkingen kent, tekent zich opnieuw de bekende J-vormige curve af: een beetje kan gunstig zijn, te veel niet. Het onderzoek suggereert immers dat een glas wijn of bier, mits met mate genoten, niet alleen plezier brengt maar misschien ook een onverwacht gezondheidsvoordeel.
Laatste nieuws
-
Nieuwe start voor London Wine Fair | 13 nov 2025
-
Hout met karakter tilt Priorat-wijnen naar nieuw niveau | 12 nov 2025
-
Tuk-tukdief ontloopt langere celstraf na teruggave deel gestolen wijn | 11 nov 2025
-
ProWein zet in op slimmer en meer evenwicht | 10 nov 2025
-
Iedereen doet het weleens, de een meer dan de ander | 07 nov 2025
-
Zeldzame Lafite-wijnen onder de hamer bij Sotheby’s | 06 nov 2025
-
Wijntoerisme stevige pijler van wijnbedrijven | 05 nov 2025
